Find

 ‘Helder’ van kunstenaar Yasser Ballemans

LIJMVERBINDING VOOR GLAZEN DIAMANT

Voor het kunstwerk ‘Helder’ van kunstenaar Yasser Ballemans is recent een innovatieve glazen vitrine opgeleverd.
De vitrine heeft de vorm van een 2 meter hoge diamant en is geplaatst in de binnentuin van het Openbaar Ministerie te Arnhem, in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf.
In de vitrine staat een onregelmatige gekleurde diamant welke gemaakt is uit door en door gekleurd lexan.
 

Posted 20 January 2016

Share this:
|

De vitrine-constructie bestaat uit gelaagde glasplaten welke 5-assig gefreesd zijn en die vervolgens volledig constructief verlijmd zijn. “Oorspronkelijk werd gedacht aan een stalen raamwerk, nu kan volstaan worden met slechts de lijmverbinding” aldus Wout Hoogendoorn van glasleverancier Si-X. ABT heeft het constructieve gedrag van de lijmen onderzocht en berekend. Hiervoor zijn EEM-rekenmodellen opgezet waarin het gedrag van de lijmen is geanalyseerd. Volgens Kars Haarhuis (ABT) is de gelijmde glasverbinding de ultieme verbinding die nog maar weinig wordt toegepast in glasconstructies. Vaak heeft dit te maken met productgaranties en de levensduur van de lijmen.
 
In dit geval zijn de risico’s ondervangen door al vroeg in het ontwerptraject de constructie af te stemmen op de lijmspecificaties. Met deze vitrine in een buitenomgeving willen ABT en Si-X aantonen dat lijmverbindingen veel kansen bieden voor innovatie en maximale transparantie, óók in gebouwen.
Tekst: Kars Haarhuis van ABT en aangevuld door Wout Hoogendoorn
 
 
SI-X
Hoogeveenseweg 3c
2731 LA Benthuizen, Nederland
+31 [0]79 331 04 43
info@Si-X.nl
http://si-x.nl

Detail Helder

Helder in de binnentuin van het Openbaar Ministerie te Arnhem

Detail Helder

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer