Find

Foto’s: Special Guests programma, Van Abbemuseum Eindhoven. Fotograaf Marcel de Buck

NIEUWE RAAK STIMULERINGSPRIJS

maakt musea toegankelijk voor blinden

In Nederland zijn 350.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar de collectie van een museum. Het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon hebben daarom de handen ineen geslagen om  musea te stimuleren hun collecties toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. In november zal voor de eerste keer de RAAK Stimuleringsprijs worden uitgereikt aan het museum met het beste idee voor een toegankelijke collectie volgens de vakjury en het Nederlands publiek.

Posted 2 June 2016

Share this:
|

Toegankelijkheid vanzelfsprekend
Beeldhouwer George Kabel, zelf blind, is één van de juryleden: “Met mijn deelname aan de jury wil ik laten zien hoe belangrijk het is voor mij als blinde kunstenaar dat musea worden aangemoedigd en het als een vanzelfsprekende taak gaan beschouwen om hun collecties en de bijbehorende informatie zoveel mogelijk toegankelijk te maken voor bezoekers met een visuele beperking.” 
 
RAAK Stimuleringsprijs
Om kans te maken op de RAAK Stimuleringsprijs presenteren musea een plan voor het toegankelijk maken van de collectie voor mensen met een visuele beperking. De jury, bestaande uit mensen uit de doelgroep, de museumwereld en (blinde) kunstenaars, bepaalt welke drie musea het beste voorstel hebben ingediend en stellen hiermee een shortlist samen.
 
De drie musea die volgens de vakjury het beste plan voor toegankelijkheid hebben ingediend worden medio augustus bekend gemaakt op www.raakstimuleringsprijs.nl. Vervolgens wordt het publiek gevraagd te stemmen op hun favoriet van deze top 3. Het juryoordeel en de publieksstemmen samen, bepalen de uiteindelijke winnaar. De jaarlijkse prijs zal voor het eerst uitgereikt worden op 17 november 2016 in het Van Abbemuseum in Eindhoven.
 
De RAAK Stimuleringsprijs bestaat uit:
-Een geldbedrag van €10.000,- vrij te besteden aan het toegankelijk maken van de collectie voor de blinde en slechtziende bezoeker.
-Drie stuks reliëftekeningen naar keuze met een waarde van €2.500 tot 3.000,-.
-Een workshop ter verdieping van de kennis op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking.
-Vier dagdelen kennis van een specialist over het toegankelijk maken van een collectie.
-Deelname aan de Expeditie Ribbelroute van het MuZIEum voor zes personen.
 
Heeft u vragen over de RAAK Stimuleringsprijs, neemt u dan contact op met het Oogfonds:
raak@oogfonds.nl
(030) 254 57 11
Bereikbaar van maandag t/m donderdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.
Postadres
Postbus 2086
3500 GB Utrecht
Bezoekadres
Catharijnesingel 40
3511 GC Utrecht
http://raakstimuleringsprijs.nl

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer