Find

MVRDV transformeerde een voormalig industrieel pand in kantoorgebouw in Hong Kong
Beeld: Ossip van Duivenbode

MVRDV TRANSFORMEERT FABRIEK HONG KONG IN KANTOOR MET VOLLEDIG GLAZEN INTERIEUR

-project 133 Wai Yip Street in Hong Kong

MVRDV heeft de deuren geopend van het project 133 Wai Yip Street in Hong Kong. Om deze kantoortransformatie inclusief retail en restaurants te realiseren is het industriële gebouw volledig gestript  waarna enkel roestvrijstaal en glas is gebruikt voor de renovatie van het interieur. Het 18.000m2 grote project, gelegen aan de Kwung Tong kade, is onderdeel van een groter ontwikkelingsplan waarin het voormalig industriële gebied East Kowloon wordt getransformeerd in hét nieuwe business district van Hong Kong, CBD2 genaamd. Een volledig glazen kantoor dient als voorbeeld voor de ambitie van het project om een zo transparant mogelijke werkomgeving te creëren. In opdracht van ontwikkelaar GAW Capital heeft MVRDV sinds 2013 aan het project gewerkt en dient inmiddels als flagship voor de ontwikkeling van het nieuw businessdistrict. Een symbolische brug tussen industriële roots van de wijk en de metropool.

Posted 3 June 2016

Share this:
|

Met het realiseren van kantoorruimte op deze vooraanstaande locatie in Hong Kong wilde MVRDV een gebouw maken dat zo aantrekkelijk en ruimtelijk mogelijk is om zo een prettige werkomgeving te creëren. Het gebouw is volledig gestript en alle onnodige attributen zijn verwijderd. Het gebouw is vervolgens enkel aangekleed met witte verf, glas en roestvrijstaal zodat de puurheid van de constructie zichtbaar bleef en nog eens benadrukt werd. Oud en nieuw kunnen duidelijk worden onderscheiden en de dynamiek en activiteiten binnen het gebouw zijn voor iedereen zichtbaar. Maar hoe kan men een gebouw creëren die ook de eenvoud van het oorspronkelijke gebouw laat zien? Het antwoord: een volledig glazen kantoor met tafels, kasten, vloeren, speakers, computers en muren van glas. Het modelkantoor dient als voorbeeld voor de huurders. Voor hen is het een optie om een zelfde glazen kantoor te laten installeren.

Het Glazen Kantoor onderzoekt transparantie op de werkplek
Beeld: Ossip van Duivenbode

“We gaan richting een transparante samenleving, bedrijven worden meer en meer open voor publiek en mensen vinden het steeds belangrijker om te weten wat er achter gesloten deuren speelt. In dat opzicht laat een doorzichtig kantoor niets te raden over, het geeft vertrouwen.” Zegt MVRDV medeoprichter Winy Maas, “Maar het gebouw kan op deze manier ook een herinnering worden aan de industriële geschiedenis van de buurt, gevangen in glas.”

©Ossip van Duivenbode

©Ossip van Duivenbode

In het project 133 Wai Yip Street wordt een voor Hong Kong nieuwe benadering van stadsontwikkeling gebruikt; door het bestaande gebouw her te gebruiken en het originele karakter van de wijk te versterken in plaats van enkel nieuwbouw realiseren. Het doel was om de werking en dynamiek van het gebouw te laten zien, inclusief de constructie en installaties. Daarnaast wilde MVRDV de vrije dynamiek binnen het gebouw laten zien; de werking van kantoren binnen het gebouw en de technische componenten die ervoor zorgen dat  het gebouw goed functioneert. Na een entree in de lobby met speciaal ontworpen glazen lichtsculptuur onthullen glazen liften in glazen schachten alle verticale activiteit binnen het gebouw; zelfs de brandtrap is omhult in brandwerend glas.
Op de lagere verdiepingen van het gebouw bevinden zich de publieke ruimtes. Op de begane grond zijn winkels gehuisvest en de twee verdiepingen erboven zijn gereserveerd voor restaurants. Het  dakterras en de balkons op elke verdieping bieden de bewoners buitenruimte en uitzicht over het aangelegen water.

Het voormalige gebouw was afgesloten van de achterliggende straat met betonnen muren en kleine raampjes. Om de buurt toegankelijker en vriendelijker te maken is ook deze achtergevel volledig gestript en vervangen door glas. Hiermee zijn de gemeenschappelijke ruimtes en verticale dynamiek van het gebouw zichtbaar gemaakt en krijgen passerende voetgangers een inkijkje in de kantoorruimtes en wat hier gebeurt.
 
Het eerder zo donkere en labyrintachtige interieur is volledig verwijderd en vervangen door een programma van licht en openheid. Gemeenschappelijke ruimtes, services en het verticale verkeer is verplaatst naar de achterkant van het gebouw. De plattegronden zijn per vloer verschillend en variëren van geheel verhuurde verdiepingen aan één huurder tot vier apart te verhuren ruimtes op een etage, van elkaar gescheiden door lichte glazen wanden.

Het gebouw is volledig gestript en vervolgens enkel bekleed met staal, verf en glas
Beeld: Ossip van Duivenbode

Ondanks de grote hoeveelheid aan glazen elementen, verbruikt het gebouw 17% minder energie per jaar en heeft het een 15% lagere elektriciteitsbehoefte dan het gemiddelde kantoor in Hong Kong. MVRDV werkt sinds april 2013 aan het project en werkt daarbij samen met co-architect Arch-Innovativ.
 
Het Glazen Kantoor is voor nu MVRDV’s laatste project in de zoektocht naar vernieuwend gebruik van glas in architectuur. Eerdere glas-projecten zijn bijvoorbeeld de Markthal met een raamwerk van 40x40 meter, de Glazen Boerderij met geprint glas als ode aan de lokale geschiedenis, het Crystal Houses project waarin een historische Amsterdamse gevel volledig uit Venetiaanse glazen bakstenen werd opgetrokken en meest recent werd de Infinity Kitchen op de Biënnale in Venetië van dit jaar gepresenteerd, een volledig transparante glazen keuken als ode aan eetcultuur en koken.

©Ossip van Duivenbode

©Ossip van Duivenbode

MVRDV is in 1993 opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries. Het bureau realiseert studies en projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Het werk van MVRDV wordt wereldwijd gepubliceerd en heeft verschillende internationale prijzen verkregen. De monografische publicaties FARMAX (1998) en KM3 (2005) en Buildings (2015) illustreren het werk van het Rotterdamse bureau dat ook software voor architectuur en stedebouw ontwikkelt. De 140 architecten, ontwerpers en medewerkers van MVRDV creëren projecten in een multidisciplinair collaboratief ontwerpproces en passen innovatieve en duurzame technologieën toe. 
 
MVDRV ROTTERDAM
Dunantstraat 10
3024 BC Rotterdam, Nederland
+31 (0)10-4772860
office@mvdv.com
www.mvdv.com

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer