Find

Pia Burrick: China, 2011
80 x 51 cm
Gebrandschilderd glas-in-lood
Fotograaf: Dominique Provost

PRIJS KUNSTAMBACHTEN

De Vierjaarlijkse Prijs voor Kunstambachten van de Provincie West-Vlaanderen werd in 2013 voor de vierde maal georganiseerd.
De jury was samengesteld uit Lieven Daenens (conservator Designmuseum Gent), Wim Denolf (redacteur Knack Weekend), Luc D’Hanis (ontwerper en galeriehouder), Els Huygelen (docente textiel KASK Gent) en Johan Valcke (directeur DesignVlaanderen).
In totaal dienden 64 ontwerpers tot tien ontwerpen in. Zo werden maar liefst 426 ontwerpen/realisaties aan de jury voorgelegd.
Op voorstel van de jury heeft de deputatie van de provincie West-Vlaanderen volgende uitslag goedgekeurd:
- Laureaat t.b.v. 2.500,00 EUR en de zilveren ereplaket ex aequo toekennen aan:
- Ilse Acke (°1975, Brugge) uit Brugge
- Lut Laleman (°1958, Diksmuide) uit Dendermonde
- Premie t.b.v. 1.500,00 EUR en de bronzen ereplaket ex aequo toekennen aan:
- Pia Burrick (°1959, Brugge) uit Brugge
- Eric LaRoye (°1947, Oostende) uit Oostende
- Jonas Missiaen (°1982, Torhout) uit Waregem
De bekroonde inzendingen heeft de jury als volgt gemotiveerd:
Ilse Acke - laureaat
Ilse Acke brengt met haar textielontwerpen een interessante mix van grafisch ontwerp en textieldesign. De kleurschakeringen, motieven en materialen die ze hanteert in de ontwerpen van haar sjaals ogen origineel, fris en harmonisch. Haar picturale manier van omgaan met kleuren en materialen kon de jury bekoren. De jury is ook lovend over de persoonlijke aanpak waarbij elke sjaal letterlijk voor een bepaalde
persoon gemaakt is.
Lut Laleman - laureaat
Lut Laleman slaagt erin om een herkenbare, unieke vormentaal te creëren in haar werk. De, minutieus uitgevoerde, porseleinen creaties hebben een grote poëtische kracht. Haar werk heeft ook een duidelijke evolutie doorgemaakt; het in reeks denken en tegelijk ook vrijer werken tilt de ontwerpen op een hoger niveau. De jury stelt de verkregen maturiteit op prijs en de technisch perfecte uitvoering van het werk
van Lut Laleman.
Pia Burrick - premie
Pia Burrick brengt met haar werk vernieuwing in de bedreigde discipline glas-in-lood. Uit haar werk spreekt niet alleen een creatief omgaan met het ‘oude’ ambacht, maar eveneens een grote technische onderlegdheid.
Eric LaRoye - premie
Eric LaRoye weet in zijn juwelen het inhoudelijke verhaal treffend en subtiel weer te geven. Zijn ontwerpen overstijgen het louter decoratieve. De kracht van zijn ontwerpen schuilt in de eenvoud. Boodschap en vorm zijn ook mooi op elkaar afgestemd.
Jonas Missiaen - premie
De jury apprecieert Jonas Missiaens vernieuwende kijk op keramiek. De wijze waarop hij 3D-printing als nieuwe technologie verwerkt/gebruikt in zijn ontwerpen, intrigeert de jury. Hij weet zijn ‘ambacht’ op een veelzijdige manier te vertalen. De jury is benieuwd naar wat de volgende stap in het oeuvre van deze jonge ontwerper zal zijn.

De jury is van oordeel dat er voldoende kwaliteit is om een tentoonstelling samen te stellen met het werk van de bekroonde deelnemers.
De tentoonstelling wordt gebracht in de Oude Kerk in Vichte, in de Oude Kerk, Kerkdreef , Vichte, deelgemeente van
Anzegem in Zuiden van West-Vlaanderen (NB 50°51' WL 3°25').

De proclamatie vindt plaats op zondag 1 december 2013 om 11.00 uur n.a.v. de opening van de tentoonstelling. De tentoonstelling loopt van 1 december 2013 tot en met 23 februari 2014.
Opening: opening om 11u in gemeenschapscentrum De Stringe,
Ommersheimplein 5 in Vichte, België

www.west-vlaanderen.be

Posted 12 November 2013

Share this:
|

Pia Burrick: Grand Bazar, 2012
95 x 39 cm breed
Glas-in-lood
Fotograaf: Dominique Provost

   
article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer