Find

WEDSTRIJD MONDGEBLAZEN LICHT VOOR YOUNG DESIGNERS - DESIGN MUSEUM GENT & GENT GLAS

C O N C E P T
Voor de finissage van de tentoonstelling ‘Lightopia’ ( www.designmuseumgent.be ) organiseert Gent Glas in samenwerking met Design museum Gent een ontwerpwedstrijd voor jonge professionele designers en voor niet-professionelen. Het is de bedoeling een verlichtingselement met mondgeblazen onderdelen te creëren. Winnaars worden geselecteerd uit beide categorieën.
 
P R I J S
De glasblazers van Gent Glas en internationaal glaskunstenaar Marc Barreda zullen, in overleg met de winnaars, de glazen onderdelen van het ontwerp plannen en produceren tijdens een publieke demonstratie, een randactiviteit van de expo ‘Lightopia’. De glasblaassessies gaan door op 13 & 14 maart 2015. Na het afkoelen van het glas, worden de mondgeblazen elementen overhandigd aan de ontwerpers, die voor verdere montage zorgen, al dan niet in overleg met een producent. De afgewerkte verlichting wordt getoond tijdens de Gentse feesten (17 juli—26 juli 2015) op een nog te bepalen locatie.

Posted 22 February 2015

Share this:
|

R I C H T L I J N E N
De richtlijnen en het inschrijvingsformulier
kunnen gedownload worden via www.gentglas.com/submissions
De ontwerpen moeten geheim blijven tot bekendmaking van de wedstrijdresultaten.
Ontwerpen mogen niet in productie zijn.
Ontwerpen moeten authentiek en van de hand van de deelnemer zijn. Bij het inzenden van een ontwerp veronderstellen de organisatoren van de competitie dat de deelnemer de eigenaar is van het ontwerp.
In het geval de jury het ontwerp niet selecteert, blijft het ontwerp vertrouwelijk en eigendom van de deelnemer.
Indien hun ontwerp geselecteerd is, dienen de ontwerpers de glasblaasdemonstratie bij te wonen. De demonstraties vinden plaats in Design museum Gent (Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent, België) op vrijdag 13 maart 2015 voor de non-professionals en op zaterdag 14 maart 2015 voor jonge professionele designers.
 
Het blazen van de prototypes en de productie van de componenten is een publiek gebeuren. De ontwerpen worden tijdens de demonstratie digitaal geprojecteerd. De voltooiing van het verlichtingselement (bijvoorbeeld bedrading van electriciteit) is de verantwoordelijkheid van de deelnemer. Indien absoluut noodzakelijk kunnen deelnemers ondersteund worden hierbij. Slijpen en polijsten worden in beperkte mate voorzien (afvlakken, snijden, enz.). Graveren wordt niet voorzien en is de eigen verantwoordelijkheid van de deelnemer.

Voor het ontwerp zijn er geen specifieke conceptuele limieten, maar wel enkele productielimieten. Er wordt ontworpen met het oog op glasblazen (geen glas-in-lood, glas gieten, … ), met een maximumgrootte van ongeveer 15 cm breed en 30 cm lang.
Meerdere componenten worden geaccepteerd maar het finale ontwerp mag er maximum 10 bevatten. Er is geen limiet in kleurgebruik.
De ontwerpers zullen nauw samenwerken met de glasblazers tijdens het productieproces om een compromis te vinden waar nodig.
Er kunnen zich situaties voordoen waarin het ontwerp licht aangepast zal moeten worden door productiebeperkingen. Niettegenstaande er professionele ervaren glasblazers en techniekers van Gent Glas ter beschikking zullen zijn voor planning en productie, wordt het ontwerp niet geselecteerd indien de glasblazers het ontwerp onmogelijk kunnen uitvoeren.
 
Enkel functionele verlichting wordt geëvalueerd: kroonluchter, wandverlichting, tafelverlichting, … Verlichting ontworpen voor een specifieke omgeving (bijvoorbeeld een verlichtingsconcept dat in een specifieke ruimte past) komt ook in aanmerking. Kerstverlichting, lichtsculpturen, lichtgevend textiel, verlichte reclameborden en andere producten waar het primaire doel niet beschouwd kan worden als functioneel komen niet in aanmerking voor de competitie. Het gaat om binnenverlichting. Verlichting voor buitenhuis kan, maar op eigen risico van de deelnemer.
Er wordt een inschrijvingsbijdrage van 10 € gevraagd, te betalen aan Gent Glas.
Leden van Gent Glas vzw of personeelsleden van Design museum Gent kunnen niet deelnemen aan deze wedstrijd.
Door een ontwerp in te dienen voor de competitie wordt men verondersteld om bovenstaande condities te aanvaarden.
Inzendingen worden uitgesloten van de competitie indien ze bovenstaande richtlijnen schenden en/of werk bevatten uit andere competities, prijzen, tentoonstellingen in het verleden en/of een inbreuk zijn op intellectuele eigendomsrechten of recht op vertrouwelijkheid van een derde partij. Inclusief in gevallen waar de inbreuk heeft plaatsgevonden na de competitie en een derde partij een schadevergoeding achteraf claimt. Met betrekking tot het ingezonden werk, dragen Gent Glas, Marc Barreda en Design museum Gent geen enkele verantwoordelijkheid.
Ook na de bekendmaking van de winnaars, kan de prijs ingetrokken worden indien de richtlijnen geschonden worden. In dat geval wordt de runner-up geselecteerd.
 
O N T W E R P W E D S T R I J D
M O N D G E B L A Z E N L I C H T
V E R E I S T E N V O O R I N Z E N D I N G
Inzendingen moeten ten laatste op 28 februari 2015 ingezonden zijn vóór 23.59 u (GMT +1).
Inzendingen worden beperkt tot één inzending per persoon.

De competitie is opgesplitst in twee categorieën: [ A ] YOUNG PROFESSIONALS en [ B ] NON-PROFESSIONALS
 
A YOUNG PROFESSIONALS zijn mensen onder de leeftijd van 30 jaar, die momenteel ingeschreven zijn in een designopleiding of recent een design opleiding hebben afgerond en/of recent een eigen design bedrijf gestart zijn.
B NON-PROFESSIONALS zijn mensen van alle leeftijden met creatieve ontwerpideeën. Non-professionals hebben weinig of geen formele training in design, zijn niet ingeschreven in een designopleiding, hebben geen intentie het gefinaliseerde lichtontwerp te produceren voor financieel voordeel en/of hebben geen eigen designbedrijf.
Inzendingen moeten als attachment gestuurd worden naar submissions@gentglas.com
Vermeld de categorie NON-PROFESSIONAL of YOUNG PROFESSIONAL.

De inzending bevat:
1 Een aangevinkte checklist.
Deze checklist is te downloaden via www.gentglas.com/submissions
2 Een inschrijvingsformulier met contactgegevens.
Dit formulier kan gedownload worden via www.gentglas.com/submissions
3 CV – enkel voor YOUNG PROFESSIONALS
4 Afbeeldingen met een maximum van vijf (zowel totaalbeelden als van de onderdelen) /
1200 pixels jpg format (300 dpi) max 4mb - RGB color mode
5 Beschrijving van het ontwerp (maximum 1 A4). Maak de beschrijving zo concreet mogelijk zodat de jury zich het gefinaliseerde concept kan visualiseren. Zorg ervoor uw inspiratie voor het project toe te lichten, het type lampen dat gebruikt zal worden, hoe de verlichting staat of bevestigd wordt, hoe het licht aangestoken wordt (wandschakelaar, snoerschakelaar, enz.), of er nog andere niet-glas componenten nodig zijn om de verlichting te vervaardigen, alsook alle andere informatie die u belangrijk acht om het concept te begrijpen.
 
Een inschrijvingsbijdrage van 10 € wordt betaald aan Gent Glas op volgende bankrekening
IBAN BE79 6528 3522 3333
BIC HBKABE22
Deelname is pas definitief na ontvangst van de inschrijvingsbijdrage.
 
S E L E C T I E P R O C E D U R E
De jury is samengesteld uit een professioneel designer, een professionele glasblazer, een lid van Gent Glas en een personeelslid van Design museum Gent. De jury komt begin maart 2015 samen en selecteert de winnaars, zich baserend op de originaliteit en de kwaliteit van het ontwerp, de wedstrijdvereisten en beperkingen. De jury beloont ontwerpen en concepten die innovatief zijn in termen van hun formele aspecten zijn, evenals de mogelijkheid om ze te produceren binnen de beperkingen van de competitie. De jury heeft het laatste woord in de selectie. Er wordt geen feedback gegeven aan deelnemers die niet geselecteerd zijn. De namen van juryleden worden bekend gemaakt nadat de selectie heeft plaatsgevonden begin maart 2015.
Contact info@gentglas.com
Met medewerking van de Provincie Oost-Vlaanderen en Stad Gent - Departement Cultuur

Lees ook:
Tentoonstelling Design Museum Gent>
 
Zie PDF or inschrijfformulier/ Registrationform: in Dutch, English, French
http://www.gentglas.com/submissions

Click here to download the file "Guidelines_Design_Competition.pdf".
Click here to download the file "Reglement_ontwerpwedstrijd_mondgeblazen_licht.pdf".
Click here to download the file "Rglement_du_concours_de_design_lumin.pdf".
article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer