Find

Paperback
224 pagina’s
€19,99
ISBN 978 90 8542 613 4
www.debezigebijantwerpen.be

DUISTERE WEGEN. REIS NAAR VINCENT VAN GOGH IN DE BORINAGE

Pascal Verbeken

Vincent van Gogh verbleef van 1878 tot 1880 in de Borinage, de legendarische mijnstreek in België. Het was een cruciale periode in zijn leven. Als would-be-evangelist reisde hij naar Wallonië om het woord van God te verkondigen aan de mijnwerkers, maar hij mislukte en zonk weg in een diepe crisis. Het waren maanden van armoede, isolement, ontreddering en grote geestelijke nood. In diepten van ellende koos hij uiteindelijk voor de schilderkunst. Vincent van Gogh, de schilder van het licht, vond zijn ware roeping in het zwarte land.
 
In Duistere wegen volgt Pascal Verbeken het spoor van Vincent van Gogh in de mijndorpen van de Borinage. Zich onder andere baserend op Van Goghs brieven aan zijn broer Theo, beschrijft hij de geschiedenis van dit oudste industriegebied van het Europese continent met onder andere de opkomst van het syndicalisme en de arbeidersbeweging en de komst van de eerste migranten. Maar Verbeken onderzoekt ook wat er is overgebleven van deze regio na de mijnsluitingen. In protestantse kerken, volkshuizen en mijnwerkerswijken luisterde Verbeken naar de laatste getuigen van een verzonken België en hij registreerde de grote en kleine tekenen des tijds.

Posted 14 March 2015

Share this:
|
...

Pascal Verbeken (1965) is journalist, schrijver en documentairemaker. Voor Arm Wallonië (2007) won hij de M.J. Brusse-prijs voor het Beste Journalistieke Boek van het Nederlands Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten en haalde hij de shortlist van de ABN Amro Bank Prijs voor het Beste Non-Fictie Boek. Voor Grand Central Belge (2012) volgde hij een negentiende-eeuwse spoorlijn die Wallonië met Vlaanderen verbond, om het requiem van een verscheurd land te schrijven. Grand Central Belge was genomineerd voor de Bob den Uylprijs 2013. Samen met Herman Selleslags maakte hij Tranzyt Antwerpia (2013).
 
2015 is het Van Gogh jaar
Vincent van Gogh: centrale figuur van Bergen 2015, Culturele Hoofdstad van Europa

Het is dan 125 jaar geleden dat de wereldberoemde kunstenaar overleed en hij wordt geëerd met spraakmakende tentoonstellingen en festiviteiten in Nederland, België en Frankrijk. De kunstenaar werd in Nederland geboren en groeide daar op. Musea, erfgoedlocaties en culturele evenementen laten zich in 2015 door Van Gogh inspireren tot een boeiend programma voor iedereen die de schilder, zijn leven en zijn werk van dichtbij wil leren kennen. Zie voor het programma, tentoonstellingen fietsroutes: http://www.holland.com
 
Goed dus om dit boek eerst te lezen en daarna op pat te gaan.
Het boek trekt de lezer door de fijne schrijfwijze meteen in het verhaal en in de voetsporen van Van Gogh waarbij de auteur zoekt in de geschiedenis, naar plekken en praat met direct betrokkenen en nakomelingen over de overblijfselen van landschappen, steden, kerken, een frieterie of de ruines van een cafeetje... Met in de kern wat kleurenfoto’s van werk, oude prentkaarten en wat oude grafische illustraties, de chronologische levensloop van Van Gogh in jaartallen en in het naschrift meer boektitels en een kaart van de Borinage, kan onze zoektocht beginnen.
Warm aanbevolen!
Angela van der Burght
  
Read the Article Roosegaarde – Van Gogh Bicycle path>

Opening van Gogh – Roosegaarde Cycle Path>

Agenda> Design uit het land van de aardappeleters –Vormgevers ontmoeten Van Gogh>

Click here to download the file "brochure_vangogh_europe_web.pdf".
article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer