|
|
|
|
Den Haag Centraal
©http://www.grontmij.nl
|
|
|
OPENING CENTRAAL STATION DEN HAAG 1/2/2016
1/4/2016 is het zover: de opening van het nieuwe Den Haag Centraal!
De gehele dag vinden er prikkelende, feestelijke en muzikale activiteiten plaats in de stationshal, zodat iedereen deze bijzondere mijlpaal mee kan vieren. Het programma start al om 7.00 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur. De opening is live te volgen via een livestream
De hele dag treden er allerlei Haagse artiesten op, er is onder andere zang, dans en cabaret.
Lees hier het programma >>
http://www.denhaagnieuwcentraal.nl
Instawalk
Om 11.00 en om 15.00 uur organiseren we een Instawalk langs de architectonische hoogtepunten van het station.
Officiële openingshandeling
Tussen de middag, tussen 12.00 en 13.00 uur openen staatssecretaris Dijksma en burgemeester van Aartsen de nieuwe stationshal echt officieel. Iedereen is uitgenodigd om bij dit interactieve deel aanwezig te zijn.
De opening is georganiseerd door ProRail en Gemeente Den Haag
Volg het nieuws
Via Twitter @DHNCentraal en Facebook, en via deze website uiteraard, houden we je op de hoogte van de feestelijke activiteiten. Jouw berichten over de officiële opening zijn uiteraard van harte welkom! Gebruik daarvoor, net als wij, #DHCverbindt.
|
|
Posted 1 February 2016
|
Share this:
|
|
Den Haag Centraal is vanwege de komst van de HSL en RandstadRail aangewezen als één van de zes Nieuwe SleutelProjecten (naast Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Breda en Arnhem). Het Rijk ondersteunt deze projecten vanwege hun positieve economische en sociale impact voor heel Nederland. Het project maakt onderdeel uit van de in de jaren tachtig ingezette vernieuwing van het Haagse centrum.
Modern station
In de afgelopen jaren is Den Haag Centraal gemoderniseerd en voldoet nu aan de wensen van de moderne reiziger. Het station verbindt reizigers, passanten en bezoekers en brengt trein, bus, tram, RandstadRail, fiets en taxi bij elkaar in een overzichtelijk toekomstbestendig OV-knooppunt. De hal vormt een ruime en open verbinding met de binnenstad van Den Haag. Het station beschikt over een divers aanbod aan winkels en faciliteert reizigers en bezoekers met flexibele werk- en ontmoetingsruimtes.
De laatste werkzaamheden aan de stationshal van Den Haag Centraal zijn inmiddels afgerond en de stationshal is echt klaar! Een belangrijke mijlpaal voor het stationsgebied die op maandag 1 februari 2016 gevierd wordt met stad, het station en de reizigers.
Aantrekkelijke entree
Het stationsgebied is nog niet helemaal klaar. In de omgeving van het station wordt de HSE gebouwd, het busplatform vernieuwd, krijgen de tramhaltes in de Rijnstraat een upgrade zodat ze tophaltes worden en wordt onder het Koningin Julianaplein een grote fietsenstalling gebouwd. Alles bij elkaar maken deze ontwikkelingen station Den Haag Centraal tot een aantrekkelijke entree van de stad. Het station is berekend op een groeiend aantal reizigers en past bij de verwachtingen die de reiziger heeft van een groot station als Den Haag Centraal.
Opdracht en aanbesteding
ProRail gaf opdracht voor voorontwerp, definitief ontwerp, bestek, uitvoeringsbegeleiding en ondersteuning van de bouwdirectie tijdens de uitvoeringsfase van de nieuwe glazen OV-terminal en het aanpassen van de bestaande infrastructuur. Het aanbestedingstraject voor de bouw van de terminal startte in juli 2008.
Grontmij leverde in nauwe samenwerking met Benthem Crouwel Architecten en in nauw overleg met ProRail de technisch-inhoudelijke input voor het totale aanbestedingsdossier.
Benthem Crouwel Architecten is daarbij verantwoordelijk voor de esthetische vormgeving en de beeldkwaliteit van het ontwerp. In het raamcontract is Grontmij ook betrokken als technisch adviseur bij de aanbestedingsbegeleiding en bij de begeleiding van de uitvoering.
Bijzonderheden
Centrale hal: transparant en open
De OV-Terminal is ontworpen als een transparante omsluiting van de ruimte waarin de verschillende vervoersmodaliteiten zichtbaar en herkenbaar zijn. Elementen in de hal moeten de indruk geven los en op zichzelf te staan. Tussen het huidige bus- en tramplatform is een brede vide gecreëerd, waarmee het tramviaduct een los element vormt in de hal. Zo is er vanuit de hal zicht op de bussen en vanaf het busplatform zicht op de treinen. Door het verwijderen van alle obstakels in de hal en de versprongen beëindiging van de sporen in de transparante terminal, wordt het treinverkeer direct zichtbaar bij binnenkomst.
Glazen dak: piramides dragen glas
De hoofddraagconstructie van het glazen dak wordt gevormd door een web van kruizen. Deze kruizen variëren in hoogte en versmallen naar de uiteinden toe. Ze zijn bekleed met akoestisch materiaal. Het glazen dak bestaat uit piramidevormige elementen die op het web van kruizen zijn geplaatst. Deze piramides dragen de glaspanelen met in het hart niet-transparante elementen die fungeren als ventilatie- en rookluiken.
Gevels: schuifdeuren als plint
De diagonale dakconstructie is omgezet in de gevel aan de Rijnstraat en Anna van Buerenstraat en gaat naadloos over in de gevelkolommen. De plint van de gevel bestaat uit een aaneenschakeling van elektrische schuifdeuren waardoor het station gemakkelijk toegankelijk en toch goed afsluitbaar is.
Stichthage: drie diamanten
De winkels en andere commerciële ruimten onder het kantoorpand Stichthage kregen een open en transparant karakter. De nieuwe accommodatie bestaat uit drie elementen in de vorm van diamanten die onder het kantorenpand Stichthage zijn gerealiseerd. Tussen deze elementen zijn verbindingen met het Koningin Julianaplein. Reizigers en bezoekers kunnen zo gemakkelijk en veilig van het centrum naar de stationshal lopen.
Tramplatform: gemakkelijk bereikbaar ?Op dit kopstation rijden de treinen de OV-terminal in tot onder het tramplatform. De ontsluitingen van en naar het vernieuwde tramplatform zijn gepositioneerd in het verlengde van de tramperrons. De roltrappen, trappen en lift zijn direct bereikbaar vanaf de Rijnstraat en de Anna van Buerenstraat.
Veiligheid: op verschillende manieren ?De toegang tot de treinen wordt geregeld met een OV-chipkaart en poortjes. Naast het gebruik van de toegangspoortjes zorgt de verlichting van de OV-terminal en het cameratoezicht voor de beleving van veiligheid in het station.
Binnenklimaat en energieopwekking: aangenaam
Om ervoor te zorgen dat er niet te veel warmte verloren gaat in de winter en er geen hoge temperaturen ontstaan in de zomer is in de OV-terminal neutraal getinte zonreflecterend glas toegepast in combinatie met een lichtwering. Luiken in het glazen dak geven de mogelijkheid om in de zomer warmte af te voeren. Daarnaast is in de nieuwe natuursteenvloer vloeractivering toegepast welke in de winter fungeert als vloerverwarming en in de zomer als vloerkoeling. Zo ontstaat er een aangenaam binnenklimaat en blijven de energiekosten beperkt.
Den Haag Nieuw Centraal: samenwerking ProRail en Grontmij
Benthem Crouwel Architects en Grontmij werken samen aan station Den Haag Nieuw Centraal
www.youtube.com
De bouw van het dak in een minuut
https://www.youtube.com/watch?v=06-QqWEWQQQ
|
|
|
|
|
INTERVIEW MET TERUGBLIK VAN DE BOUWPROJECTMANAGER GRONTMIJ
Station Den Haag Centraal: ‘Je kunt niet met een rubberen hamer een station bouwen’
Op maandag 1 februari is de officiële opening van het vernieuwde station Den Haag Centraal. Aan de opening ging een bijzonder en uitdagend ontwerp- en bouwtraject vooraf, met veel mooie momenten. Marc van den Berg, projectmanager bij Grontmij, heeft met name het bouwtraject meegemaakt. “We hadden met elkaar een uitdagende klus te klaren en dat moesten we ook zo goed mogelijk doen. Dat kan alleen als de betrokkenheid groot is en je ook letterlijk dag en nacht voor elkaar klaar staat.”
Is het een mooi station geworden? “Nee, ik vind er niks aan! Haha, zonder gekheid, ik vind het natuurlijk een heel mooi station geworden, en dat lieg ik niet. De glazen dakdelen, de zogenaamde ‘wybertjes’, vind ik vooral heel bijzonder. In ieder jaargetijde heb je een andere lichtinval en er zijn steeds weer andere lichtpatronen op de vloer te zien. Het is eigenlijk een groot prisma dat het licht heel mooi breekt.”
Een mooi en functioneel station
Voor de reiziger is het behalve een mooi station ook een functioneel station geworden. Marc: “We hebben een station gecreëerd dat vanuit iedere richting nu goed toegankelijk is. Door het open karakter zien de reizigers in een oogopslag waar ze naartoe moeten; het is heel makkelijk om van het ene naar het andere vervoermiddel over te stappen. Dat is belangrijk want mensen hebben vaak haast.”
Op het station zijn allerlei voorzieningen die het comfort van de reiziger verhogen. “Er is bijvoorbeeld een huiskamer, een gezellige relaxplek waar je even kunt zitten, waar je elkaar kunt ontmoeten en waar je een kop koffie kunt drinken of kunt werken achter je laptop. Toevallig liep ik er pas nog langs en het zat daar toen propjevol. Het is er geloof ik altijd druk.”
Goede samenwerking belangrijk
“Wat het meest bijzonder was aan het project? Ik denk niet dat je maar één ding kunt noemen want dan zou je de andere dingen tekort doen. Maar als ik toch wat moet noemen, ik vond het bijzonder dat de samenwerking zo goed was. Dat wil niet zeggen dat je het elke dag met elkaar eens bent: de constructeur zegt tegen de architect ‘dat kan niet’ en de architect zegt tegen de constructeur ‘dat wil ik niet zo’. Maar daar zijn we altijd gelukkig goed uit gekomen.”
Het projectteam bestond uit medewerkers van ProRail, Benthem, Crouwel Architects, Strukton en Grontmij.“De samenwerking in het projectteam was uitstekend”, zegt Marc. “We hadden echt een klik en dat is belangrijk. We hadden met elkaar een mooie klus te klaren en dat moesten we ook zo goed mogelijk doen. Dat kan alleen als de betrokkenheid hoog is en je ook letterlijk dag en nacht voor elkaar klaar staat.”
|
|
|
|
|
|
|