Find

©Warner Berckmans

NIEUW GLASRAAM IN DE WANDELZAAL OP ’T SCHOON VERDIEP IN HET ANTWERPSE STADHUIS

-door Warner Berckmans

Presentatie voor de pers:
 
“De aanzet en de inspiratie voor het ontwerp dat uiteindelijk heeft geleid tot het glasraam dat u ziet, ligt rechtstreeks bij het diploma van de eerste steenlegging van het stadhuis dat op dit ogenblik is opgenomen in de tentoonstelling, hier op het gelijkvloers van het stadhuis.
Ik heb dit glasraam opgevat als de drager van een boodschap, als herinnering aan een bepaalde gebeurtenis, dus als gelijkwaardig aan een gedenksteen ter gelegenheid van 450 jaar stadhuis.
 

Posted 8 March 2016

Share this:
|

Een gedenksteen of gedenkplaat is meestal vrij sober van vormgeving – omdat de mededeling primeert. De vormgeving van dit glasraam volgt deze aloude traditie door aan de beeldvorming slechts een heel beperkte narratieve en alleszins geen anekdotische inhoud of vorm te geven. Het werk blijft zuiver abstract-decoratief. De kracht van het ontwerp wordt volledig bepaald door compositie, door materiaalgebruik en door tekstgrafiek.
 

Raam van Warner Berckmans
©Warner Berckmans

De compositie is opgevat als een kalender, die bestaat uit een vierkant blokjesmotief dat de voortgang van de tijd symboliseert. Het grote donkerrode vlak telt exact 450 vierkanten, als onmiskenbare verwijzing naar de verjaardag van het stadhuis. Boven- en onderaan is de rij niet vervolledigd, om het verleden van voor 1561 en de toekomst na 2016 te visualiseren. Het witte binaire schrift in het tweedelige vlak vormt met zijn strakke grafische ritmiek een sterk complementair contrast tegenover het geometrische basispatroon.
 
Het grootste deel van het binaire tekstvlak is de omzetting van een deel van de tekst op het al genoemde diploma van de eerste steenlegging, het kleinste deel is de omzetting van de door het Kabinet gekozen herdenkingstekst in gewoon schrift, onderaan in het raam.
Iconografisch vormt het geheel dus een hedendaagse visualisatie van het herdenkingsgebeuren.
 

Raam links Warner berckmans, 2016, raam rechts van Narcisse Tordoir, 1999
©Warner Berckmans

Warner Berckmans
©Frederic Beyens

Het hedendaagse karakter van dit werk wordt doorgetrokken in de materiaaltechnische uitvoering. In plaats van een klassieke glas-in-loodtechniek –zoals die gebruikt werd voor de meeste andere ramen in deze zaal- werd hier voor de uitvoering gebruikgemaakt van de appliqueertechniek. Dat wil zeggen: het gekleurde, bewerkte en gezandstraalde glas wordt verlijmd op een drager van helder gehard vensterglas.
 
Inhoudelijk is dit raam uiteindelijk wel meer dan enkel en alleen maar te lezen als de verwijzing naar een historische verjaardag. Naast een in hoofdzaak machts- en beslissingscentrum, is een stadhuis de jongste eeuwen meer en meer ook een administratief centrum geworden. Door de almaar toenemende automatisering en digitalisering tijdens de jongste decennia wordt de hoeveelheid gegevens die door de overheid over de burgers wordt bewaard immens. De inzameling en de versleuteling en de koppeling van al deze gegevens geven de bestuurders nog meer toegang tot beheer, controle en dus macht.
 
Dit raam mag bijgevolg ook gezien en gelezen worden als een dubbele waarschuwing. Enerzijds een waarschuwing voor de bestuurders om deze ontleende macht ten goede te gebruiken. Anderzijds een waarschuwing voor de burger, om zich bewust te blijven van dit feit en om alert te zijn en haar bestuurders consequent op hun verantwoordelijkheden te wijzen en zo de democratische dynamiek en de openbaarheid van bestuur mee te helpen te verzekeren.”
 
warnerberckmans.be
 
ANTWERP CITY HALL
Grote Markt 1, 2000 Antwerpen
antwerpen.be
 

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer