Find

Gebonden
640 pagina’s
€34,99
ISBN 978 90 234 9813 1
ook als e-book beschikbaar

Uitgeverij De Bezige Bij
Van Miereveldstraat 1
1071 DW Amsterdam
+31 (0)20-3059212
www.debezigebij.nl

WAT HET OOG JE VERTELT

-Kijken als avontuur

Cees Nooteboom

Al sinds de vroege jaren vijftig bereist Cees Nooteboom de wereld, op zoek naar de beelden en verhalen die onze cultuur vormen. In Wat het oog je vertelt laat hij zien wat écht kijken is. ‘Alle kunst heeft een element van bedrog, en ik weet dat ik bedrogen word; in de straten op die foto’s kan ik nooit meer lopen, omdat het nu eenmaal op die beelden toen is, en toen is een onbereikbaar land. Maar dat ik het gevoel heb dat het toch kan, daar gaat het om.’
 
In 2015 verscheen De schrijver als hoofdpersoon, een verzameling van Nootebooms beste stukken over literatuur. Wat het oog je vertelt bevat Nootebooms mooiste stukken over beeldende kunst, architectuur, film en fotografie en een kleine afdeling gedichten. Een unieke kijk op kunst – de blik van een zorgvuldige, avontuurlijke en immer nieuwsgierige waarnemer.
 
Cees Nooteboom (1933) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers. Van zijn romans en reisverhalen verschenen vertalingen over de hele wereld. In 2003 kreeg hij de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese literatuur, in 2004 de P.C. Hooft-prijs, en in 2009 de Prijs der Nederlandse Letteren.
 

Posted 18 June 2016

Share this:
|
...

Wat is cultuur, waar ontstond de eerste kom, de vaas? De nieuwsgierige waarnemer heeft steeds meer vragen en vindt soms de antwoorden als zijn missing links.
Met prachtige zinnen als “Sommige schilders vinden het licht uit voor zichzelf, een licht dat niet in de natuur bestaat.” wordt de rol van de beschouwer beschreven. Met conclusies bij zijn gedachtestromen kiest de schrijver niet voor een formele of technische oplossing maar zoekt verder naar de verklaring. En daarmee is dit boek een eyeopener voor iedereen die met kunst omgaat: de maker, de bekijker en de beschrijver. In zijn essays neemt Nooteboom steeds een verrassend onderwerp, gelardeerd met de beschreven werken in zwart-witfoto’s.
 
Opvallende teksten vind je in de hoofdstukken Woorden over beelden – Beeldende Kunst; Het bewegen van beelden, het schrijven over Film en Fotografie en Omwegen en zijwegen. Een caleidoscoop van woorden die met licht en kijken te maken hebben: oog, blind, blinken, glans, venster…
 
Het Nederlandse woord ZIEN komt van het Oudsaksische sehen, dat volgen betekent: om te volgen met de ogen en te volgen met je hersenen, te zien en te begrijpen. CHI uit het Indo-Europees betekent zien en weten. Bewust kijken en volgen is zien. De beschouwende teksten in dit boek komen voort uit ervaring, kennis en associaties en hiermee kan de lezer zijn visie vergroten, alles onder nieuwe hoeken bekijken en desnoods nieuwe lenzen vinden om steeds nieuwe vensters te openen bij het bekijken van kunst.
 
Door de afzonderlijke essays echt een boek dat mee moet op reis om je bij elk verhaal eraan te herinneren om vooral te blijven kijken!
Angela van der Burght

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer