Find

Medusa
Glas; datering onbekend; 24,5 x 29 x 5 mm.
©Rijksdienst van Oudheden

WORKSHOP GLASGEMMEN: TEKENS VAN DE TIJD



Glasgemmen
De Romeinen gebruikten gemmen, halfedelstenen met daarin een voorstelling gegraveerd, als zegelsteen, sieraad of amulet. Graveurs bewerkten deze stenen met verschillende soorten boortjes en brachten zo een voorstelling aan in verzonken (intaglio) of verheven reliëf (camee). Vanaf de laat republikeinse periode (1ste eeuw v.Chr.) kwamen er naast gemmen van halfedelstenen steeds meer glazen of ‘glaspasta’ gemmen in omloop. Deze waren betaalbaarder en konden door middel van mallen op grote schaal worden geproduceerd. Waarom werden deze glasgemmen steeds populairder? Wat is erop afgebeeld? En bovenal, hoe werden ze gemaakt?

Lees het Artikel

Video The Art of Gem Carving>
 

Posted 26 February 2017

Share this:
|

Workshop
In deze workshop komt niet alleen de iconografie en historiografie van een aantal glasgemmen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden aan bod, maar ook leert u zelf een glasgem te maken: vervaardigen van een beeldenaar in was, het afgieten van een brandvorm, het glassmelten in de vorm en het afwerken.
 
In het Rijksmuseum van Oudheden is tot oktober 2017 de tentoonstelling ‘Pracht & precisie. Kleine meesterwerken in steen’ te zien. Naast rolzegels, ringstenen, magische amuletten en verzamelkastjes (dactyliotheken) bevat de tentoonstelling een aantal glasgemmen. In atelier Beeldenstorm werken kunstenaars en glasmakers zij aan zij in het maken van zeer uiteenlopende glasproducten. Onder begeleiding van verschillende glasspecialisten maakt u een eigen glasgem.
 

Workshop glasgemmen: tekens van de tijd
 
De workshop ‘Glasgemmen: tekens van de tijd’ is tweeledig:
Het eerste deel van het programma bestaat uit een rondleiding tentoonstelling ‘Pracht & precisie. Kleine meesterwerken in steen’, gevolgd door een lezing over Romeinse glasgemmen in het Rijksmuseum van Oudheden, Leiden. 
Het tweede deel is de daadwerkelijke workshop in Atelier Beeldenstorm. Daar maakt u zelf een glasgem, naar eigen ontwerp, met technieken en middelen die al vanaf de Romeinse tijd worden gebruikt.
Docent Jan-Willem van Zijst
Inleiding techniek: Angela van der Burght
 
Wanneer:            
zaterdag 18 februari 2017          
Rijksmuseum van Oudheden Leiden
14.00-16.00 uur
(museum open 10-17 uur)
 
zaterdag 25 februari 2017          
Atelier Beeldenstorm, Eindhoven
10.00-17.00 uur (incl. lunch)
 
Kosten:                 
90 euro + museumentree (Museumkaart geldig)
 
Aantal deelnemers: 20
 
Inschrijven 
(vul het formulier helemaal in)
 
Zie de techniek van het glasslijpen en Glassnijden in Glass is more!>
 
Zie de tentoonstelling>
 
Zie de catalogus>
 
Beeldenstorm
NRE terrein, gebouw 3
Gasfabriek 12
5613 CP Eindhoven
the Netherlands
contact@beeldenstorm.org
www.beeldenstorm.org

Glasgemmen
©Museum van Oudheden

Foto: Deelnemers aan de workshop Gemmen, conservator Ben van Bercken
Fotograaf: Fenestra Ateliers 

18/2/2017

Bezoek tentoonstelling Pracht & precisie, van 15/12/2016 tot 31/12/2017 te zien in het Museum van Oudheden in Delft en lezing glas  door concervator Ben van den Bercken met de deelnemers van de workshop:
Freek Biesiot, Herman Bentlage, Joris Martens, Ans Verdijk, Annemie Bogaerts, Theo van de Vathorst, Digna van de Vathorst, Brigitte Picavet, Paula Groote, Anneleen Holthuijsen-Esbach, Ans Cornelissen, Bertien Gravesteijn, Koen Romkens, Marjolein Bach, Maarten Dolmans, Liesbeth Rentinck, Will de Heij, Yolande Achterberg

25/2/2017
Dag 2 van de workshop: de introductie, het maken van de afgietsels, de mallen, het wasmodel, het uitstomen van de was, de brandvorm, het vullen met glas en het branden in de oven. En de eerste resultaten.

Met dank aan Beeldenstorm, Lex van Lith, begeleiding van André van de Wijdeven, Lorena Miguel, Ingrid Simons en Lilia Scheerder, de cataring voor een fantastische luch en Luca van Leeuwen voor de vele liters alginaat en gips. Het was een lange maar geweldlige dag!
Angela van der Burght
www.glassismore.com

Foto: Fenestra Ateliers

De gemmen van Ans Cornelissen
Foto: Ans Cornelissen

Foto: Elisabeth Rentink

 
article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer