Find

Met tekstbijdragen van: Sander Gelinck, Arjan Gooijer, Frans van Hulten, Vincent van Rossem, Maaike Schravesande en Patricia van Ulzen
Fotografie: Rufus de Vries
Ontwerp: Antoin Buissink
Vertalingen N/E: Michael Meert
2017
17 x 24 cm
Zwitserse bindwijze
Nederlands & Engels
248 pagina’s
fc rijkelijk geïllustreerd
ISBN 978-94-90322-66-3
€ 25,-
 
Uitgever:
Jap Sam Books
Hoge Heijningsedijk 5
4794 AA Heijningen
the Netherlands
By appointment only
+31 (0)168-769014 or +31(0)87-8755579 
info@japsambooks.nl
www.japsambooks.nl

DIY KLARENSTRAAT

-Zelfbouw en de herontdekking van de portiekflat / -A new perspective on the post-war social housing block

Patricia van Ulzen, Rufus de Vries en Antoin Buissink

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting, Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Nieuw West, Provincie Noord-Holland, Urbannerdam, Vanschagen Architecten, Coffeemania en crowdfunding.

Heeft de portiekflat nog toekomst? Nederland staat vol met naoorlogse portiekflats. Deze type woningen, ooit gebouwd om in de woningnood na de Tweede Wereldoorlog te voorzien, zijn nu grotendeels verouderd, en voldoen niet meer aan de eisen en wensen van huidige bewoners en mogelijke nieuwe woningzoekenden. De portiekflat in de U.J. Klarenstraat in Amsterdam toont aan dat gedateerde portiekflats zeker nog niet afgeschreven hoeven te worden. De flat aan de Klarenstraat heeft een unieke transformatie doorgemaakt.
 
Het verloederde gebouw uit 1956, naar een ontwerp van Ernest Groosman, met garages en bergingen in de plint en identieke flatjes van 75 m2 aan weerskanten van de trappenhuizen, werd in opdracht van 30 kopers door Urbannerdam/Vanschagen Architecten getransformeerd tot een eigentijds appartementencomplex met woningen die allemaal verschillend zijn van grootte en indeling. Van de plint tot en met het dak is het gebouw opnieuw verkaveld volgens de individuele wensen van de nieuwe bewoners, die als groep door middel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap de verbouwing van het casco hebben aangestuurd.
 
Dit boek beschrijft vanuit verschillende standpunten deze succesvolle transformatie. Arjan Gooijer van Vanschagen Architecten doet verslag van zijn nieuwe rol als architect in een project waar de kopers de baas zijn. Sander Gelinck gaat dieper in op de financiële kant van een project als ‘Klussen op de Klarenstraat’.
 
Patricia van Ulzen schrijft over de geschiedenis van de Staalmanpleinbuurt en over de wijkvernieuwingsoperatie waarvan dit project een belangrijk onderdeel is. Alle betrokken professionele partijen komen zelf ook aan het woord om hun visie op het project te geven: de corporatie, de procesbegeleider, de architect, de aannemer en de stadsdeelwethouder. De foto’s die fotograaf Rufus de Vries maakte van het bouwproces, de architectuur, bewoners en het uiteindelijke eindresultaat vormen een belangrijk onderdeel van het boek.
 
De invloedrijke architectuurcriticus en emeritus hoogleraar Vincent van Rossem vindt de U.J. Klarenstraat 'de toekomst van de stadsvernieuwing in Amsterdam'. Hij is niet de enige die er zo over denkt. De allereerste Do It Yourself portiekflat werd genomineerd voor meerdere prijzen (Amsterdam Architectuurprijs 2015 (Gouden A.A.P. 2015,) Beste vier ARC14 Award, Nominatie Zuiderkerkprijs 2014). Dit boek is een handreiking aan iedereen die zich bezighoudt met de transformatie van bestaand vastgoed, in het bijzonder de portiekflat.

Posted 13 July 2017

Share this:
|
...

Dit goed leesbare boek is een evaluatie van het proces van zelfbouw, door klussers/kopers, woningcorporatie, aannemer, architect en adviesbureau waarbij door vrije verkaveling dit flatgebouw aan de U. J. Klarenstraat in Amsterdam voor moderne bewoning geschikt is gemaakt. Als geschiedschrijving van dit succesverhaal –ook voor toekomstige klussers- is het interessant te lezen hoe zo’n gecompliceerd groepsproces voor renovatie en als het behoud van ons bouwkundig erfgoed verliep.
Van kaft tot kaft gevuld met foto’s, tekeningen en teksten (half Nederlands en half Engels) volgt de lezer hoe problemen worden opgelost, welke keuzes moeten worden gemaakt als collectief (gevel, kozijnen en HR++glas), welke als individuele klussers en maken we ook kennis met de bewoners.
 
Angela van der Burght

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer