LALIQUE IN NEDERLAND
- De ontvangst van het werk van René Lalique (1860-1945) in Nederland
Lennart Booij
Dit prachtige boek is parallel uitgegeven aan de tentoonstelling MEESTER VAN DE FRANSE ART NOUVEAU EN ART DECO die tot 10 november in het Gemeentemuseum Den Haag is te zien. Zie ook Articles> History
Oorspronkelijk is de tekst geschreven als proefschrift van Lennart Booij ter verkrijging van de graad van Doctor aan de Universiteit Leiden op 18 juni 2013.
Rond 1900 wordt de jonge kunstenaar René Lalique internationaal gezien als dé ontwerper van het moderne sieraad. Lalique kiest typische Art Nouveau- en Art Deco-motieven, zoals de natuur en vrouwelijke vormen. Hij ontpopt zich tevens tot glaskunstenaar, wat ook in Nederland belangstelling wekt. Lalique’s kennismaking met de luxe parfumindustrie zorgt voor een stroomversnelling. Hij ontwikkelt een werkwijze die het midden houdt tussen kunst en industriële vormgeving: moderne industriële luxe. Naast parfumflessen gaat hij onder eigen naam kunstzinnige glasvormen produceren. Doordat de objecten in een oplage worden geproduceerd zijn deze bereikbaar voor een breder publiek.
Nederland maakt vanaf de roaring twenties kennis met Lalique. Naast beroemde verkooppunten als Metz & Co. en Focker en Meltzer, worden zijn glazen objecten via kleine tentoonstellingen verkocht. Zijn werk wordt tot in Nederlands-Indië gewaardeerd, bedrijven geven hem opdrachten en ook het Koninklijk Huis blijkt niet ongevoelig voor de Franse pracht en praal. Het koninklijk paar vraagt Lalique lampen te ontwerpen voor Paleis Soestdijk.
Onderzoeker Lennart Booij (1970) – bekend van tv-programma’s als AVRO’s De Zoektocht, Krachtstroom en VARA’s Lagerhuis – schreef deze rijk geïllustreerde publicatie gewijd aan het oeuvre van René Lalique.
Uitgegeven door Waanders, www.waanders.nl, 224 pagina's, 23 x 28 cm, ca. 160 afbeeldingen in kleur en zwart-wit, gebonden, Nederlands, ISBN: 978 90 78964 42 1, €45,00 en ook te koop in de museumwinkel:
Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, NL-2517 HV Den Haag, +31 (0)70-3381111, info@gemeentemuseum.nl, www.gemeentemuseum.nl
Een boek naar mijn hart. Met prachtige foto’s van het glaswerk gemaakt door Erik en Petra Hesmerg en originele publicaties en historisch drukwerk wordt in de diverse hoofdstukken verschillende aspecten onderzocht zoals de belangrijke kunsthistorische en maatschappelijke ontwikkelingen, de relatie tussen Nederland en Frankrijk, de ontwikkeling van Lalique als kunstenaar, het glaswerk van Lalique in het Nederlandse binnenhuis en de beschrijving van de sociale klasse van de kopers. De tekst leest prettig begrijpelijk en schetst welke positie het werk van Lalique in de loop van de geschiedenis innam van de industrialisatie, de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog tot de jaren twintig toen het werk van Lalique in Nederland beschikbaar kwam. Ik vond het geweldig om te lezen hoe de kunstenaar, décorateur, artisan, het luxe kunstnijverheidsproduct ontwikkelde van handwerk naar prille mechanische toepassingen en hoe de industriële productie zichtbaar wordt in de nieuwe internationale stijl waarin de pure functionaliteit veranderde naar decoratieve kunst.
Zeer warm aanbevolen!