Find


ISBN 978 90 5730 944 1
216 pagina's
Prijs € 29.95
 
Uitgever Walburg Pers, Zutphen
www.walburgpers.nl

GOUDEN MIDDELEEUWEN

–Nederland in de Merovingische wereld, 400-700 na Chr.

Annemieke Willemsen

Van 25 april 2014 t/m 19 april 2015 is in het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden de tentoonstelling Gouden Middeleeuwen te zien. Bij de tentoonstelling schreef conservator dr. Annemarieke Willemsen -conservator van het Rijksmuseum van Oudheden Leiden- het boek ‘Gouden Middeleeuwen’. 
 
Bij de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Walburg Pers te Zutphen het gelijknamige boek van Annemarieke Willemsen dat tijdens de opening van de tentoonstelling op 24 april 2014 feestelijk wordt gepresenteerd. Het eerste exemplaar van het boek zal worden aangeboden aan prof.dr. Sible de Blaauw, hoogleraar vroegmiddeleeuwse kunst en architectuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Boek en tentoonstelling rekenen af met het sombere beeld van de Vroege Middeleeuwen en schetsen een meer realistische weergave van een gouden tijd voor Nederland.
 
De Vroege Middeleeuwen staan vooral bekend als de ‘Dark Ages’, wat een beeld geeft van een tijd van  achteruitgang, onrust en duisternis na het vertrek van de Romeinen uit onze streken. Het begin van de  Middeleeuwen, de Merovingische periode, ontbreekt in de schoolboeken en men denkt dat we er niets van weten. Maar er is uit de vijfde tot en met de zevende eeuw juist heel veel opgegraven in Nederland. Spectaculaire goudschatten en rijke grafvelden vol persoonlijke luxe en statussymbolen als sieraden, glaswerk en wapens laten zien dat dit een voorspoedige tijd was, waarover veel te vertellen is. Recent archeologisch onderzoek van dorpen uit de Vroege Middeleeuwen leverde daarnaast veel nieuwe informatie op over hoe mensen woonden, over huizenbouw, nederzettingspatronen, vroege industrie, rituelen en identiteiten.
 
Het leven in Merovingisch Nederland blijkt rustiger en welvarender te zijn geweest dan altijd is gedacht,  vanwege een gunstige verhouding tussen land en mensen. De dorpen in het huidige Nederland blijken deel uit te hebben gemaakt van een fijnmazig wereldwijd handelsnetwerk, waardoor over de hele breedte van de  samenleving veel toegang was tot luxe producten. Ook blijkt uit skeletonderzoek dat mensen in deze periode gezonder waren dan daarvoor en daarna. Het bredere idee van de eerste Middeleeuwen moet eveneens bijgeschaafd worden: zo waren de bekende ‘volksverhuizingen’ vooral langzame volksverschuivingen en blijkt ook de introductie van het Christendom een lang proces met veel individuele keuzevrijheid.
 
Dr. Annemarieke Willemsen brengt nieuwe archeologische en kunsthistorische informatie samen in een rijk geïllustreerd en toegankelijk boek, het eerste Nederlandse overzicht over deze gouden tijden.

Posted 24 April 2014

Share this:
|
...

Het geweldig goed gemaakte publieksboek -in het Nederlands geschreven- geeft ruim inzicht in de geschiedenis van het Merovische Nederland, ingedeeld in de hoofdstukken Vroegmiddeleeuwse huizen, Mensen, Dieren, Productie en beroepen en Merovisch glas en in deel II In de Wereld: Goud en geld, Regio, volk, koninkrijk, Wereldwijd netwerk en Koningsgraven. Met talloze illustraties, kaarten en plattegronden, foto’s van artefacten en reconstructies, oude schoolplaten en Intermezzo’s met persoonlijke verhalen, leest de tekst begrijpbaar en geeft een zeer interessant beeld van de Frankische tijd waarin de beschreven periode zijn naam kreeg naar Merovech, de eerste christelijke koning van Frankrijk. Met het bestijgen van de Frankische troon in 447 begon de Merovingische dynastie die het Frankische Rijk tot 751 zou regeren. Het zou nog tot 482 duren -het jaar waarin de beroemde koning Clovis de Frankische troon besteeg- voordat de Franken onder zijn alleenheerschappij verenigd zouden zijn. Tien jaar na het afzetten van de laatste Romeinse Keizer viel de rest van Gallië in zijn handen en werd dit gedeelte van het rijk Bourgondië, Neustrië (het nieuwe land) en het oude, oorspronkelijke gebied in de Nederlanden en aan de Rijn Austrasië (het oostelijke land) genoemd. De Epiloog tenslotte beschrijft de veranderingen rond 400 en rond 700 waarna een Kleine encyclopedie van vroegmiddeleeuws Nederland met een overzicht van de belangrijkste archeologische vindplaatsen uit die tijd met vooral grafvelden, nederzettingen en grafvondsten, georganiseerd is naar provincie en steden.

Met het uitvoerige hoofdtuk over Merovingisch glas is dit boek een schatkamer om meer te weten te komen over het glas van de deze periode.

Het boek moet zeker gelezen worden door leraren die schoolklassen begeleiden bij deze geweldige tentoonstelling, een ieder die meer wil weten van de geschiedenis van het glas uit de Lagen Landen en studenten van academies die meer van de Europese geschiedenis zouden moeten weten.

Voor kinderen schreef Annemarieke Willemsen het Gouden Boekje ‘Mo en Spits naar de Middeleeuwen’ waarin Mo de mol op zoek is naar een rustig plekje om te slapen. Veilig onder de grond. Hij vraagt zijn vriend Spits de muis om te helpen zoeken, want Mo ziet niet zoveel en stoot de hele tijd zijn kop! Samen graven ze verder en dieper, en komen alsmaar grappige en interessante vondsten tegen zoals berentanden en munten.
Uitgegeven in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden, Leiden. Als oorspronkelijk Nederlands Gouden Boekje met illustraties van Harmen van Straaten, ISBN: 9789047617181, (Rubinstein, ISBN 978-90-4761-718-1, €7,95. 
www.rubinstein.nl | www.degoudenboekjes.nl
Angela van der Burght

   
article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer