De Zee – salut d’honneur Jan Hoet
De Zee blikt terug op de Westerse kunstgeschiedenis vanaf het midden van de 19de eeuw tot op vandaag, en de manier waarop de zee wordt verbeeld en geïnterpreteerd. Het verhaal begint daar waar het academisme overboord wordt gegooid, waar voorbijgegaan wordt aan het vaak al te narratieve en dramatische genre van de marine, zoals storm- en schipbreuktaferelen. In deze tentoonstelling gaan we op zoek naar de brede en vrije kunstenaarsblik op het eindeloze water dat versmelt met de horizon. De tentoonstelling manifesteert zich dan ook in eerste instantie als een horizontaal verhaal – waarbij La Vague van Gustave Courbet het beginpunt is van belangrijke ‘crisismomenten’ in de kunstgeschiedenis – over een zee van verhalen omtrent globalisering en grenzen, over de horizon als perspectief, over menselijke stormen, de zeilboot en de zoektocht naar het wonder. Meerdere artistieke maar ook maatschappelijke breuklijnen openen keer op keer de deur naar de vernieuwing die tot stand komt vanuit een bevraging van de academische conventies. De Zee wordt geen spreekwoordelijke wandelgang vol tableaus maar gaat in tegendeel op zoek naar het moment, het ‘oponthoud’. La Vague wordt niet opgenomen als één van de vele zeezichten, maar benadrukt een crisismoment in de kunstgeschiedenis en doet de bezoeker stilstaan en écht kijken.
Dit biedt de kans om in De Zee de historische chronologie te doorbreken met ‘verticale’ ontmoetingen tussen moderne en hedendaagse kunst – een uitgangspunt dat Jan Hoet voor het leeuwendeel van zijn tentoonstellingen hanteerde. In het samenbrengen van beelden ontstaan verhaallijnen die de toeschouwer meevoeren. Kunstwerken haken op elkaar in, en versterken elkaar. Soms botsen ze, waardoor de toeschouwer uitgedaagd wordt. Er ontstaan verschillende golfbewegingen doorheen de tentoonstellingsruimtes en op de verschillende locaties in de stad, waarbij we hetzij één meesterwerk tonen en er de nodige ruimte voor open laten, hetzij een wisselwerking creëren tussen verschillende kunstwerken.
De Zee – salut d’honneur Jan Hoet brengt impliciet ook een zee van verhalen over Jan Hoet als tentoonstellingsmaker en pleitbezorger van hedendaagse kunst in België. De Zee nodigt kunstenaars, curatoren en museummensen uit binnen- en buitenland uit om een uitzonderlijke bijdrage te leveren aan deze tentoonstelling die in verschillende hoofdstukken en golfbewegingen ook onrechtstreeks zal terugblikken op het internationale parcours en de passie die Jan Hoet koesterde voor kunst. Deze salut d’honneur wordt een kunsthistorisch verhaal over de zee, gekaderd in een hedendaagse setting en een verfrissend perspectief. De tentoonstelling brengt kunstenaars samen die een fascinatie voor de zee gemeen hebben en met nieuw en bestaand werk het ‘geheugen’ vormen van het werk en de passie van Jan Hoet.
De Zee in Oostende
Vanaf de museale ruimtes van de gelijkvloerse en de eerste verdieping in Mu.ZEE spreiden de tentakels zich uit naar verscheidene plekken in de stad, allen op wandelafstand verbonden tot een boeiende route. Van de vijver in het Leopoldpark, de Kapucijnenkerk en de westelijke vleugel van het Thermae Palace hotel tot een torenkamer in De Grote Post, de oude bioscoop Cinema Capitole en de bootjes van de Mercator Marina: op deze maar ook andere plaatsen in Oostende zal het gonzen van de kunst in de nabijheid van de zee.
Deelnemende kunstenaars
Bas Jan Ader, Etel Adnan, Francis Alÿs, Carl Andre, Louis Artan de Saint Martin, John Baldessari, François-Marie Banier, Forrest Bess, Joseph Beuys, Guillaume Bijl, William Blake, Maurice Blaussyld, Arnold Böcklin, Pierre Bonnard, Michaël Borremans, Eugène Boudin, Dirk Braeckman, George Brecht, Marcel Broodthaers, Jean Brusselmans, Kathe Burkhart, François Burland, Michael Buthe, James Lee Byars, Paul Cézanne, Marc Chagall, Jacques Charlier, Emile Claus, Vaast Colson, Leo Copers, Patrick Corillon, Gustave Courbet, Johan Creten, Henri-Edmond Cross, Werner Cuvelier, Ilse D’Hollander, Honoré d’O, Martin d’Orgeval, René Daniëls, Hanne Darboven, Charles-François Daubigny, Franky DC, Thierry De Cordier, Gustave De Smet, Tacita Dean, Frederick Debourg Richards, William Degouve de Nuncques, Luc Deleu, Ronny Delrue, Wim Delvoye, Maurice Denis, Nicolas de Staël, Jan Dibbets, Richard Diebenkorn, Karel Dierickx, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Tim Eitel, James Ensor, Frederick Evans, Jan Fabre, Luciano Fabro, Belu-Simion Fainaru, Hans-Peter Feldmann, Rodney Graham, Joseph Grigely & Amy Vogel, Henry Heerup, Susan Hiller, Oscar Jespers, Johan Barthold Jongkind, Ilya & Emilia Kabakov, Alex Katz, Fernand Khnopff, Anselm Kiefer, Joseph Kosuth, Jannis Kounellis, Gustave Le Gray, Georges Lemmen, Zoe Leonard, Roy Lichtenstein, Lismonde, Bernd Lohaus, Marcel Maeyer, René Magritte, Marcel Mariën, Jacob Maris, Kris Martin, Henri Matisse, Jacqueline Mesmaeker, Constantin Meunier, Henri Meunier, Reinhard Mucha, Dennis Oppenheim, Silke Otto-Knapp, Panamarenko, Constant Permeke, Francis Picabia, Pablo Picasso, Roger Raveel, Gerhard Richter, Matthieu Ronsse, Ed Ruscha, Joe Scanlan, Rob Scholte, Thomas Schütte, Victor Servranckx, Ettore Spalletti, Leon Spilliaert, Hiroshi Sugimoto, Pascale Marthine Tayou, Paul Thek, Jan Toorop, Susanne Tunn, Joseph Mallord William Turner, Richard Tuttle, Luc Tuymans, Edgard Tytgat, Félix Vallotton, Philippe Vandenberg, Henry Van de Velde, Theo Van Doesburg, Ger van Elk, Anne-Mie Van Kerckhoven, Gerard van Lankveld, Théo van Rysselberghe, Henk Visch, Guillaume Vogels, Lawrence Weiner, Franz West & Heimo Zobernig, Henri-Victor Wolvens, Katharina Wulff
Locaties>
http://www.dezee-oostende.be